Home » Blackjack

Blackjack

Om man, mot förmodan, skulle tröttna på att spela Roulette så är Blackjack ett förbannat bra spel att ge sig på. Blackjack är ett kortspel där man som spelare spelar mot banken/huset. Blackjack är ett ganska lätt spel att lära sig men det är inte helt lätt att bli duktig på det.

Blackjack går ut på att kortens värde ska vara så nära 21 som möjligt, utan att överstiga 21 då man automatiskt förlorar handen om så blir fallet. Vägen till 21 är inte helt lätt. Först får alla spelare två kort tilldelade sig och därefter ska man bestämma sig för om man vll ha fler kort eller stanna på det antalet kort man redan har. Korten 2-10 är värda sitt respektive nummer. Knekt, dam och kung är värda 10 poäng och ess är värt 1 eller 11 poäng. Det absolut bästa att få på sina två startkort är alltså ett ess och en tia, knekt, dam eller kung. Då har man fått 21, även kallat blackjack och man vinner sin hand. Får man blackjack så får man dessutom ofta 2½ gånger insatsen tillbaka. Satsar man 10 kronor får man alltså 25 kronor tillbaka om man får Blackjack.

Efter att korten är utdelade och det är dags att agera så är det den spelaren som är på Dealerns vänstra sida som börjar. Denne får du välja mellan att ta ett till kort eller att stanna. Man kan också välja något som heter dubbla. Man dubblar då sin insats och får ett, och endast ett kort till. Att dubbla bör man bara använda om chanserna är väldigt stora att vinna om man tar ett kort till. Annars är det bara dumt och donerar pengar till huset. Om man har två kort av samma värde kan man också välja att splitta. Då delas din tvåkortshand upp till två nya enkortshänder som vardera får ett kort till. Man får naturligtvis då också lägga in en till insats men man får två händer att spela istället för en. Om man är nöjd med sin nuvarande hand väljer man att stanna.

När alla spelare vid bordet agerat är det dealerns tur att göra sina drag och hur dealern agerar kan variera lite. Ibland måste denne ta ett kort till vid 16 och lite andra specialregler. Se alltid till att veta vad som gäller för just den version av blackjack som du spelar.